معاون کل وزیر بهداشت گفت: سال گذشته طلایی‌ترین زمان ما برای قطع زنجیره دو هفته عید نوروز بود و امسال هم می‌توانستیم روی تعطیلات نوروز سوار شویم و بسیاری از مشکلات را حل کنیم‏، اما متاسفانه نتوانستیم از این فرصت طلایی استفاده کنیم و حتی وضعیت بیماری تشدید شد.

ایرج حریرچی

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت، با اشاره به وضعیت کرونا در کشور گفت: در کشور سه موج کووید۱۹ را داشتیم. بعد از موج اول و دوم تقریبا موج بعدی آغاز شد اما در موج اخیر ۱۷ هفته تقریبا آرام را داشتیم و رعایت مناسبی انجام می‌شد. 

اکنون موارد بستری‌مان روند صعودی قابل توجه دارد و با زاویه بالا در حال پیشروی است و در کشور روزانه به طور متوسط سه بستری به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر داریم. البته هنوز به افزایش فوت نرسیده‌ایم. هر چند چند روزی است که رقم فوتی‌های ناشی از کرونا در کشور به بالای ۱۰۰ رسیده و متاسفانه پیش‌بینی می‌کنیم که کماکان رقم فوتی‌مان بالای ۱۰۰ خواهد بود. باید توجه کرد که به طور کلی در کشور روزانه بین ۱۰۰۰ تا ۱۰۵۰ فوتی در کشور داریم و وقتی می‌گوییم در یک روز ۱۲۳ فوتی ناشی از کرونا داشتیم، یعنی ۱۲ درصد فوتی‌های کشور را شامل می‌شوند.

نگرانی از گردش ویروس در وسایل حمل‌ونقل عمومی و ادارات

وی افزود: عامل اصلی انتقال این است که افراد با یکدیگر هم‌نفس شوند. وقتی می‌گوییم ماسک بزنید، سفر نروید، دور هم جمع نشوید و... برای این است که افراد در مواجهه با یکدیگر قرار نگرفته و هم‌نفسی رخ ندهد. 

در اسفند ماه رعایت دستورالعمل‌هایمان از ۸۳ درصد به حدود ۵۶ درصد سقوط کرد و اکنون به ۵۳ درصد رسیده است. دورهمی‌ها و خریدهای اسفند ماه و این‌که همه ادارات و شرکت‌ها و بازار در اوج کارشان بیرون آمدند، همه این موارد دست به دست هم داد تا موارد سرپایی افزایش یابد و بعد هم موارد بستری و بعد هم موارد مرگ را افزایش داد. 

آثار سفرهایی که در تعطیلات نوروز انجام شد، در دو تا سه هفته آینده مشخص می‌شود. کسی که سفر رفته است، اکنون حداقل کمک کند و دورهمی نرود و برای کارهای ضروری از خانه خارج شود. زیرا ممکن است مبتلا شده باشد. ما الان نگران مترو، اتوبوس، تاکسی و... هستیم. زیرا مبتلایان سایر استان‌ها به تهران و شهرهای بزرگ برگشتند و ویروس را پخش می‌کنند. نگران ادارات هستیم. زیرا کارمندان ادارات با ترکیب مختلفی از استان‌ها به ادارات بازگشتند و به همین دلیل اصرار می‌کنیم که محدودیت‌ها شدیدتر شود.

لزوم اعمال محدودیت‌های شدیدتر در شهرهای نارنجی و قرمز

حریرچی ادامه داد: هر فاز همه‌گیری کرونا دستورالعمل خاص خود را دارد. وقتی شهری نارنجی یا قرمز می‌شود، بیش از بیماریابی، محدودیت‌های شدید کمک می‌کند و در این شهرها باید محدودیت‌های بیشتری ایجاد شود تا تبادل ویروس اتفاق نیفتد. 

روند افزایشی عمودی موارد سرپایی مثبت کشور است. یعنی در یک هفته ما از ۳۱ هزار مورد سرپایی مثبت به ۶۱ هزار نفر رسیدیم. ابتدا سرپایی بالا می‌رود، یکی دو هفته بعد بستری و یکی دو هفته بعد میزان مرگ بالا می‌رود. مقداری چشم امیدمان به ماه رمضان است تا رفت و آمدها کم شود. در شهر قرمز و نارنجی از نظر ما رزرو تالار پذیرایی برای افطاری و... ممنوع خواهد بود. رستوران در شهر قرمز کاملا ممنوع است و فقط بیرون‌بر می‌تواند فعالیت کند. 

مناسبت ملی و مذهبی هم فرق نمی‌کند. وقتی می‌گوییم سفر به عراق مضر است، به دلیل همه‌گیری در آن کشور است. سفر به ترکیه مضر است، زیرا همه‌گیری جدید در آنجا رخ داده است. اصل این است که افراد با یکدیگر مواجهه نداشته باشند و بیماری را منتقل نکنند.

ویروس انگلیسی در عراق و افزایش موارد مرگ کرونایی در ترکیه

حریرچی گفت: علی‌رغم این‌که در دنیا سقوط شدیدی را چه به دلیل واکسیناسیون و چه به دلیل رعایت پروتکل‌های بهداشتی شاهد بودیم، اما اکنون شاهدیم که موارد سرپایی و مرگ و میر افزایش پیدا کرده و به همین دلیل است که فرانسه به قرنطینه کامل رفته و ایتالیا وارد قرنطینه نسبی شده است. 

در عین حال میزان مرگ‌های ناشی از کرونا در کشور عراق افزایش زیادی داشته است. خوزستان ما تابع عراق شد. کهگیلویه، چهار محال و بختیاری، لرستان، ایلام و بوشهر و... تقریبا دارند همین نما را پیدا می‌کنند. 

بر این اساس وقتی می‌گوییم عراق نروید به این دلیل است که ویروس انگلیسی با شدت زیاد در عراق وجود دارد. میزان موارد مرگ در ترکیه افزایشی است و به حدود روزانه ۱۶۰ تا ۱۷۰ مورد رسیده است. موارد در ترکیه به‌شدت افزایش یافته و روزانه به ۳۷ الی ۳۸ هزار نفر رسیده است. این‌که دکتر نمکی نامه زدند و اعلام کردند که سفر به ترکیه ممنوع شود، به دلیل روند افزایشی ویروس در این کشور است. 

در عین حال ما در کشورهایی مانند امارات و ترکیه، فقط نگران ویروس انگلیسی نیستیم، بلکه نگران ویروس آفریقای جنوبی هم هستیم. زیرا این‌ها توریستی هستند و امارات و ترکیه پروازهای زیادی دارند و نگران ویروس برزیلی هم هستیم. برزیل چند روز قبل ۳۶۰۰ کشته داشت. 

شعار سازمان جهانی بهداشت این است که در دنیا هیچکس در امنیت و آرامش نخواهد بود، مگر این‌که همه مردم دنیا در امنیت از این ویروس باشند.

پیشگویی‌کننده نیستیم، پیش‌بینی کننده‌ایم

معاون کل وزیر بهداشت همچنین گفت: ما پیشگویی‌کننده نیستیم، بلکه پیش‌بینی‌کننده‌ایم و بر اساس علم صحبت می‌کنیم، نه رمل و اسطرلاب. وقتی درصد رعایت دستورالعمل‌ها از ۸۳ درصد به ۵۵ درصد می‌رسد، مطمئن باشید که موارد بیماری افزایش می‌یابد. 

این یک فرمول ریاضی علمی است. اگر بخواهیم یک اقدام مهم در رعایت پروتکل‌ها را بگوییم استفاده از ماسک است، اما ماسک همه چیز نیست. حتی در صورت زدن دو ماسک در محیط بسته و نزدیک به هم مانند مترو، ماشین و... احتمال ابتلا وجود دارد. 

در مسافرت هم بحث خرید، پیاده‌شدن بین راه و مجاروت با افراد و... مهم است. مگر چند درصد مردم ویلا دارند یا امکان رفتن به هتل و ویلا دارند؟ عمده افرادی که به برخی مقاصد گردشگری می‌رفتند اقشار متوسط به پایین بودند که از چادر و مدارس و... استفاده می‌کردند. درصد افرادی که می‌توانند بدون مجاورت با دیگران سفر کنند، کم است و عمدتا باید با اتوبوس، قطار، اتوبوس و... بروند. حال به دلیل تماس افراد با یکدیگر مسافرت عامل انتقال است.

تخلف کرونایی؛ برگزاری مسابقه فوتبال با حضور تماشاگر در مشهد

حریرچی افزود: یک پنجم جمعیت کشور در مدارسند و ۱۶ میلیون دانش‌آموز و معلم داریم، همچنین ۵ میلیون دانشجو و اعضای هیات علمی داریم که یک چهارم کشور را شامل می‌شوند. از طرفی منع تردد شبانه و محدودیت در شهرهای نارنجی و قرمز را هم داریم. با این وجود، میزان تردد ما که با حرکت موبایل‌ها اندازه‌گیری می‌شود، در شش ماه گذشته بین ۴ تا ۱۰ درصد کاهش یافته است. 

در عین حال تخلفاتی هم وجود دارد. به عنوان مثال در مسابقه فوتبالی که در مشهد برگزار شده است، جمعیت وارد شده‌اند و نمی‌دانم مسئولان مربوطه چه کار می‌کردند. در عین حال اگر مردم سینما و کنسرت نمی‌روند، اما دورهمی‌های خانگی افزایش قابل توجه یافته است و مجموع این عوامل باعث می‌شود که شاهد افزایش بیماری باشیم.

۲ نگرانی وزارت بهداشت؛ ورود ویروس جهش‌یافته آفریقایی و برزیلی یا جهش داخلی

وی تاکید کرد: در حال حاضر در هر ۳۱ استان کشور، ویروس انگلیسی را داریم و در برخی از استان‌های کشور خصوصا از جنوب غرب به این سمت، بعضی موارد و حتی بالای ۵۰ درصد موارد از نظر ویروس انگلیسی مثبت می‌شود. 

ما دو نگرانی داریم؛ یکی ورود ویروس‌های جهش‌یافته شدید غیر انگلیسی است مانند ویروس آفریقای جنوبی و برزیلی است. تعارف هم ندارد ممکن است یک نفر با فردی در فرودگاه کشور دیگر، مجاور شود که از کشور حامل ویروس آمده و به همین ترتیب آن فرد وارد ایران شده و به افراد دیگر ویروس را منتقل کند. 

دومین نگرانی‌مان این است که ما مصون از جهش در داخل کشور نیستیم. ممکن است در داخل جهش‌هایی در ویروس رخ دهد و این دو نگرانی موجب می‌شود که خودمان را ملزم بدانیم و رعایت احتیاط بیشتری کنیم.

حریرچی با بیان این‌که در حال حاضر متوسط رعایت پروتکل‌ها در کشور ۵۵ درصد است، گفت: این در حالی است که رعایت پروتکل در برخی استان‌ها ۲۹ درصد یا ۳۴ درصد است. البته استان با رعایت ۷۵ درصدی هم داریم که آن هم کم است. از نظر ما رعایت ۹۰ درصدی پروتکل‌ها مطلوب است که هیچ وقت به این میزان نرسیدیم و بالاترین رقم ما ۸۳.۸ درصد بوده است. باید توجه کرد که استان‌هایی که درصد رعایت پروتکل‌ها در آنها کم است، حتی اگر مقصد مسافرتی نباشند، درصد ابتلایشان بالا می‌رود.

نگران کسانی هستیم که تاکنون به کرونا مبتلا نشده‌اند

وی تاکید کرد: ما بیشتر نگران کسانی هستیم که تاکنون بیشتر رعایت کردند و مبتلا نشدند. نگران شهرهایی هستیم که تاکنون کمتر مبتلا شدند و نگران لایه‌هایی از اجتماع هستیم که تاکنون کمتر درگیری داشته‌اند. زیرا شهرهایی که شدید درگیری داشتند یا افرادی که درگیری داشتند، یک ایمنی پیدا کردند و تا اطلاع ثانوی ایمنی دارند، اما آنهایی که رعایت نکردند، ممکن است دچار بیماری شوند. باید همچنان رعایت کنیم، عدم رعایت موجب قتل نفس است. 

فاجعه این است که ما تقریبا هر روز ۱۲ تا ۱۳ هزار نفر از افرادی که باید در قرنطینه می‌بودند، از قرنطینه خارج می‌شوند. ۷۰ درصد کسانی که مکلف به قرنطینه هستند، بیش از دو کیلومتر از خانه‌شان خارج می‌شوند. ما این همه محدودیت می‌گذاریم، برای رعایت است. این افراد دیگران را مبتلا می‌کنند. 

در یکی از استان‌ها یک خانواده‌ای یک دورهمی برگزار کردند و مبتلا شدند. به هر چه اعتقاد داریم، پروتکل‌ها را رعایت کنیم. اگر رعایت نکنیم، دیگران را مبتلا می‌کنیم.

جرایمی که بازدارنده نیستند

معاون کل وزارت بهداشت درباره وضعیت جریمه متخلفان کرونایی گفت: کسانی که مثبت هستند و شناسایی شدند، بلیت قطار و هواپیما و اتوبوس برایشان صادر نمی‌شود، اما اگر کسی بلیت غیر رسمی خرید یا کسی سوار ماشین شخصی شد و به مسافرت رفت، قابل کنترل نیست. 

در برخی کشورهای اروپایی در یک روز چند بار توسط دوربین‌ها عکس‌برداری می‌شود. در کانادا جریمه خروج از خانه کسی که باید خودش را قرنطینه کند، ۴۰۰۰ دلار کاناداست، اگر ثابت شود که کسی را مبتلا کرده است، ۸۰ هزار دلار جریمه دارد و اگر آن شخص فوت کند، ۴۳۰ هزار دلار جریمه دارد. 

جرایم ما بازدارنده نیست. وقتی کسی می‌رود و شبی یک الی دو میلیون هزینه هتل می‌دهد، ۵۰۰ هزار تومان جریمه شهر نارنجی را هم می‌دهد. کسی که ماشین میلیاردی دارد که با یک میلیون و دو میلیون تکان نمی‌خورد.
حریرچی ادامه داد: طبق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، تهدید سلامتی جرم است. کرونا جزو مصادیق آن است و دادستان‌های کشور هم در برخی مناطق این را اعمال می‌کنند. 

در جایی که عروسی در شرایط کرونایی برگزار می‌کنند، در برخی مناطق داماد یا پدر داماد را دستگیر کردند تا عروسی سر نگیرد. تجمع عامل ابتلاست. ما باید از نظر قانونی جلوی این را بگیریم. البته این در اختیار وزارت بهداشت نیست. زیرا ما ابزار این اقدامات را نداریم. در عین حال برخی محدودیت‌ها اعمال شده است. همه این موارد به مسائل فرهنگی و مسئولیت‌پذیری اجتماعی هم برمی‌گردد.

وی با بیان این‌که ضرر دو هفته نوروز را حتما خواهیم خورد، گفت: کسی که اکنون به ترکیه می‌رود عمدتا برای تفریح می‌رود و ضرر دارد. در عین حال کسی که سوار هواپیمای ما می‌شود، حتما باید تست منفی داشته باشد. 

در برخی کشورها هم می‌دانیم که تست آزمایشگاهی خرید و فروش می‌شود و به همین دلیل وقتی فردی از آن کشور به ایران می‌آید، خودمان هم او را تست می‌کنیم. البته باید توجه کرد که اگر فردی به کرونا مبتلا شود تا روز پنجم الی هفتم، تست منفی است. تست‌های PCR یک الی دو روز مانده به علامت‌دار شدن مثبت می‌شود و تست رپید بعد از علامت‌دار شدن، مثبت می‌شود. بنابراین اگر اکنون تست منفی دارم، به این معنا نیست که مبتلا نیستم. بر همین اساس قرنطینه هم می‌کنیم. البته برخی ابزارها را هم نداریم.

حریرچی گفت: مگر ایتالیا و اسپانیا و... عمده درآمدشان از گردشگری نیست؟ این کشورها در دوران کرونا همه این‌ها را تعطیل کردند. ما هم باید به دلیل فداکاری برای مردم در این زمینه اقدام کنیم. کرونا بزرگترین آسیبی است که در ۱۰۰ سال اخیر به دنیا وارد شده است و بسیاری از مناطق دنیا صنایع مختلفی را تعطیل کرده‌اند.

حریرچی در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره میزان رعایت مردم در سیزده‌بدر گفت: همه چیز را نمی‌توان به رعایت مردم واگذاشت. در سیزده‌بدر شاهد بودیم که نیروی انتظامی پارک‌ها را بست و اعلام کرد که اگر کنار بوستان‌ها ماشین پارک شود، با جرثقیل ماشین را حمل می‌کنیم و مردم هم نیامدند. بنابراین یک بخش رعایت مردم است و یک بخش هم الزام و اجباری است که حکومت می‌گذارد. وقتی سختگیری اعمال شود، مردم هم در سایر بخش‌ها میزان رعایت‌شان بیشتر می‌شود.

تا اطلاع ثانوی مرگ‌های کرونایی‌مان سه رقمی خواهد ماند

وی درباره محدودیت‌های شدیدتر در موج چهارم گفت: یکسری مباحث که مصوب شده‌اند. به عنوان مثال اگر شهری قرمز شود که ممکن است به زودی در یک هفته آینده شهر تهران قرمز شود و اصفهان هم در معرض خطر است، یکسری محدودیت‌ها اتوماتیک اعمال می‌شود. به طوری که مشاغل گروه دو، سه و چهار تعطیل می‌شوند. فقط گروه یک که ضروری هستند، باقی می‌مانند و کارکنان دولت تا یک دوم و سایر مشاغل تا دو سوم باید دورکاری کنند، کل فعالیت‌های اجتماعی، ملی و مذهبی تعطیل می‌شود. 

امروز در ستاد تهران درخواست این بود که نیمه قرنطینه را اعمال کنیم. در برخی از دیگر استان‌ها هم این درخواست بود. البته این موضوع بسته به شرایط است. اگر ما فوت‌های بالای ۲۰۰ تا را تجربه کنیم که احتمال بعیدی نیست. اما فعلا تا اطلاع ثانوی مرگ‌هایمان سه رقمی خواهد ماند. اکنون معاون درمان مجبور شد که اعمال غیر اورژانس را در کلیه بیمارستان‌های دولتی، غیر دولتی ممنوع کند.

حریرچی گفت: در عین حال در تمام دنیا ثابت شده که در دوران همه‌گیری‌ها، وقتی همه‌گیری شدید می‌شود، مرگ و میر به دلیل غیر ویروس هم بالا می‌رود. زیرا ظرفیت بیمارستان‌ها کاهش می‌یابد. در اروپا می‌گویند موج چهارم، موج کرونا نیست، بلکه موج مشکلات روانپزشکی ناشی از کروناست. در ژاپن خودکشی‌های ناشی از شرایط کرونایی بیش از مرگ کرونایی دارد کشته می‌گیرد.

افزایش ۵۰ تا ۷۰ درصدی موارد سرپایی، بستری و فوت در تهران

وی درباره میزان استفاده از ماسک در مشاغل مختلف، گفت: میزان استفاده از ماسک در مطب‌ها و داروخانه‌ها ۹۴ درصد است که بسیار خوب است و در بیمارستان‌ها ۹۸ درصد است. در نانوایی ۸۰ درصد و در مراکز ورزشی ۷۳ درصد است. 
ما در هفته دوم بهمن ماه شهر قرمز نداشتیم و ۱۸ شهر نارنجی و ۳۰۱ شهر آبی داشتیم. در حالی که اکنون شهر آبی دارد از کشور رخت می‌بندد و به ۲۸ شهر آبی رسیدیم. یعنی ۹۰ درصد کم شده که این فاجعه است. اکنون ۱۷۳ شهر قرمز و نارنجی داریم. یعنی بیش از ۹۰ درصد افزایش. ۴۷ شهر قرمز و ۱۲۶ شهر نارنجی، ۲۴۷ شهر زرد و ۲۸ شهر آبی داریم. تهران نسبت به دو هفته گذشته مواردسرپایی، بستری و فوتش ۵۰ الی ۷۰ درصد افزایش یافته است.

مدافعان سلامت از آهن و سیمان نیستند

وی تاکید کرد: این‌که ما را برافروخته می‌کند و وزیر بهداشت را مجبور می‌کند که نامه بنویسند و گلایه کنند، به این دلیل است که ثبات بیماری به دلیل فداکاری مدافعان سلامت حاصل شده است. اکنون خوزستان روند نزولی پیدا کرده است، اما مازندران دارد وارد یک پیک دیگر می‌شود. پرسنل هم که از آهن و سیمان و بتن نیستند و روحیه‌شان خراب می‌شود.

جزئیات و فازبندی واکسیناسیون کرونا

حریرچی در ادامه درباره واکسیناسیون کرونا گفت: در ۳۰ دی ماه یک سند ۸۰ صفحه‌ای درباره نحوه و اولویت‌بندی واکسیناسیون منتشر کردیم. در این سند چهار فاز برای واکسیناسیون علیه کرونا مشخص شده است؛ فاز اول کارکنان خط اول ارائه خدمات به بیماران کرونا هستند یا افراد با ریسک بالای بستری و مرگ به دلیل کرونا مانند افرادی که در مراکز نگهداری سالمندان زندگی می‌کنند، جانبازان و... 

فاز دوم نیز شامل افراد مسن بالای ۶۵ که به ترتیب از ۸۰ سال به بالا، ۷۵ سال تا ۶۵ خواهد آمد و افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای پرریسک بین ۱۶ تا ۶۴ سال هستند. 

در فاز اول یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر است که دو میلیون و ۶۰۰ هزار واکسن نیاز دارند. فاز دوم و سه هر کدام ۱۲ الی ۱۳ میلیون نفر هستند و فاز چهار هم سایر افراد هستند. فاز سوم افراد ساکن در مراکز نگهداری جمعی، سایر پرسنل ارائه خدمات ضروری برای جامعه و افراد ۵۵ تا ۶۴ سال هستند و فاز چهارم سایر افراد جامعه بر اساس اولویت قرار دارند.

واکسیناسیون ۸۰ درصد کادر درمانی که خدمات کرونایی مستقیم و شدید ارائه می‌دهند

وی ادامه داد: اکنون خط اول واکسیناسیون ۵۹۰ هزار واکسن توزیع کردیم که به تدریج در حال پیشروی است. ما ۸۰ درصد کادری که خدمات مستقیم و شدید به کرونایی‌ها ارائه می‌دهند، واکسینه کردیم. 

اعلام کردیم که مطب‌های متخصصین عفونی، درمانگاه‌های سرپایی داخلی و فوق ریه، کودکان، دندان‌پزشکی، پرسنل داروخانه‌ها و... هم واکسینه شوند. همه واکسن‌هایی که وزارت بهداشت توزیع می‌کند به صورت رایگان در اختیار افراد بر اساس اولویت‌های تدوین شده قرار می‌گیرد. 

در عین حال در حال حاضر برخی پاکبانانی که در معرض پسماندهای بیمارستانی هستند جزو گروه اول محسوب شدند و در مواردی تزریق شده است. فاز یک قرار بود تا پایان اسفند تمام شود اما به دلیل بدقولی کوواکس و آسترازنکا که قرار بود ۴.۵ میلیون وارد شود و بعد شد ۳.۵ میلیون و قرار بود تا ۲۰ اسفند وارد شود، اما نشد. امروز می‌دانیم که بارنامه آن را صادر کردند و اگر این بسته وارد شود، تا یکی دو هفته دیگر امیدواریم این گروه‌ها را تمام کنیم و وارد واکسیناسیون گروه‌های بعدی شویم.

فعلا مجوزی برای واردات واکسن از سوی بخش خصوصی صادر نشده

وی درباره واردات واکسن از سوی بخش خصوصی نیز گفت: وزارت بهداشت اعلام کرده که واکسن‌های خارجی را که وارد کشور شود می‌خریم و آنها را توزیع می‌کنیم. این در عمل اجرا می‌شود. از نظر فرهنگی برایمان قابل قبول نیست که کسی که پول دارد واکسن بزند و کسی که پول ندارد، واکسن تزریق نکند. 

فعلا مجوزی برای واردات واکسن از سوی بخش خصوصی صادر نشده و این واکسن هم خیلی قابل آوردن نیست. باید توجه کرد که هند بالاترین تولیدکننده واکسن دنیاست و بالاترین تولیدکننده واکسن آسترازنکا و اکثر واکسن‌های کرونا است، اما تاکنون توانسته تنها ۴.۵ درصد مردمش را واکسینه کند. 

روسیه که سه واکسن تولید کرده نیز ۴.۵ درصد از جمعیتش را واکسینه کرده است. چین زیر ۴.۵ درصد از جمعیتش را واکسینه کرده است. در کل دنیا واکسیناسیون کرونا کند پیش می‌رود. تا امروز در دنیای هفت میلیارد و ۷۹۰ میلیونی، ۶۳۷ میلیون واکسن توزیع شده است. یعنی حدود هشت درصد که از این هشت درصد، ۸۰ درصدش در ۱۰ کشور بوده است. تعداد کشورهایی که توانستند واکسیناسیون دو دوز را برای بیش از ۱۰ درصد از جمعیت‌شان انجام دهند، به ۱۰ کشور نمی‌رسد.

حریرچی همچنین اظهار کرد: واکسن در دنیا کم است. واکسن اصلی هم که در دنیا توزیع می‌شود، فایزر و مدرنا است که آمریکا بالای سر آن ایستاده و موضوع اصلا اقتصادی و انسانی نیست، بلکه موضوع سیاسی است. بی‌عدالتی محض وجود دارد. کانادا به ازای یک نفر ۹ واکسن خریده است اما واکسیناسیونش زیر ۱۰ درصد است.

برای واکسیناسیون کرونا آقازاده و ژن خوب نداریم

وی تاکید کرد: در زمینه واکسیناسیون کرونا نه آقازاده و نه ژن خوب داریم، نه هیچ وی‌ای‌پی در این زمینه وجود دارد. البته مثلا مصوب کردیم که برای ورزشکاران پارالمپیک‌مان واکسیناسیون انجام شود که استثنا است و برای مسئولان استثنایی نداریم.

آخرین وضعیت واکسن‌های کرونای تولید داخل

حریرچی درباره واکسن‌های کرونای داخلی نیز گفت: سازندگان داخلی به ما قول داده‌اند که واکسن انستیتو پاستور را از اردیبهشت، واکسن برکت را از اواخر خرداد و اوایل تیر ماه داشته باشیم. در عین حال مهر ماه برای واکسیناسیون جمعی اعلام شده که امیدواریم زودتر حاصل شود. 

تاکنون اقدامات فوق‌العاده‌ای انجام شده، اما گاهی برخی مواد جانبی واکسن باید خریداری شود که موجب مشکلاتی است. در دنیا هم برخی واکسن‌ها نمی‌توانند تعهداتشان را عملی کنند و وسیع واکسن تزریق کنند، زیرا زیرساخت و مواد ندارند. هیچگاه قرار نبوده که چند میلیارد واکسن در دنیا تولید شود. تاکنون اقدامات فوق‌العاده‌ای در کشور انجام شده و امیدواریم ادامه یابد. محققین ما تلاش مضاعفی می‌کنند.

وی درباره وضعیت مترو و اتوبوس نیز گفت: شاید برخی دوستان فکر می‌کنند برای اصلاح مربوط به حمل‌ونقل عمومی کاری از دستشان ساخته نیست. راه‌حل مشکل مترو، افزایش تعداد واگن‌ها و خطوط است. راه‌حل مشکل اتوبوس، توصیه نیست.

اقشاری که از مترو استفاده می‌کنند، آن هم در شرایط کرونایی به این معنی است که نمی‌توانند پول تاکسی بدهند. نمی‌توانیم مردم را تقبیح کنیم. زیرا انتخابی ندارند. مانند صف مرغ است که جگر ما را آتش می‌زند. آدم ۷۰ ساله بازنشسته باید شش ساعت در صف مرغ بایستد. این افراد مجبورند و گزینه دیگری ندارند. 

متروی تهران در روز تعطیل رسمی ۲۰۰ هزار نفر را سوار می‌کند. در روزهای عادی تا یک میلیون سوار می‌کند. مگر چند درصد مردم ماشین دارند که روی طرح ترافیک صحبت کنیم؟ سال گذشته طلایی‌ترین زمان ما برای قطع زنجیره دو هفته عید نوروز بود و توانستیم کنترل کنیم و اردیبهشت به ۳۵ مرگ رسیدیم. امسال هم می‌توانستیم روی تعطیلات نوروز سوار شده و بسیاری از مشکلات را حل کنیم اما متاسفانه نتوانستیم از این فرصت طلایی استفاده کنیم و حتی تشدید شد. برای ماه رمضان هم تمهیداتی داریم و در شهرهای نارنجی و قرمز انجام مراسم، دادن افطاری دسته‌جمعی و... ممنوع است.
 

کد خبر 592851

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بانوی با تجربه IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۵
    0 0
    ممنون از زحمات آقای دکتر حریر چی ولی ای کاش دولت قبل از تعطیلات ورود میکرد و اجازه سفر به هیچ عنوان چه خارج چه داخل رو صادر نمی کرد .
  • IR ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۵
    5 2
    خودتون باعث گسترش ویروس میشین الکی نندازید گردن مردم لطفا و بسه این همه حرف زدن مردم و ول کنین خواهشن